« The Architect's Questionnaire: Agustin Enriquez V | Main | Design calendar: August 1-15 »

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Fred Leeson

The building never had a chance to fulfill its original intent. I don't believe the TV studio was ever used. The fourth-floor outdoor space, intended as an indoor-outdoor eating space, never materialized. Query: Does the renovation include seismic bracing? I hope so...the Oregonian was never willing to pay for it.

Fred Leonhardth

"We don't want any daylight" pretty accurately describes The Oregonian ethos over the years.

john

Will the interior spaces be restored (original Belluschi materials, finishes, lighting, hardware, etc..) or rehabilitated?
Will the building be eligible for local Historic Designation once the work is complete?

Brian Libby

Fred, to answer your question about seismic bracing, I was told by one of the architects, "The new occupancy load of the building was not such that would require any seismic upgrades, so no there wasn’t any added seismic bracing."

John, to answer your question about interior restorations, I don't believe the architects are pursuing a completely faithful restoration that restores original lighting and hardware. The goal is more to restore Belluschi's intent with respect to multiple-story spaces but otherwise make it a new office building. I'm not sure if they intend to pursue a listing on the National Register of Historic Places - assuming that's what you referring to in mentioning "local Historic Designation." Or did you mean the City's historic building inventory? It has not been added to since the 1980s, unfortunately.

john

Thanks Brian.
Yes, I was referring to local designation. I was unaware the local inventory has been vacant for 30 years. Yikes.

Ronald A. Buel

I really enjoyed your article about this building Brian. Once, right after the Journal and The Oregonian were merged, 1984 I believe, the newspaper had 400 people working on news. It was a crowded, confined space to those of us who visited it in that time. Fred Stickel and others so powerful, who led the paper through that time, had no sense of the need for aesthetics or working conditions or welcoming the public in. The paper and its building reflected arrogance and fortress-like rigidity, complete with guards in uniform.

Jeff Belluschi

Brian and Allied Works, I believe my grandfather would be astonished and extremely pleased to witness this resurrection. Bravo!

Awesome karma and a building deserving of a "re-birth" for the next
generation.

The comments to this entry are closed.

Lead Sponsors



Sponsors











Portland Architecture on Facebook

StatCounter

  • StatCounter
Blog powered by Typepad

Paperblogs Network

Google Analytics

  • Google Analytics

Awards & Honors