« Adams to Kitzhaber: cable-stay the course on Columbia bridge | Main | Imploding nuclear power's mini-renaissance [updated] »

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c86d053ef014e60101ea3970c

Listed below are links to weblogs that reference Improving on a master? Tim Eddy and David Wark discuss The Reserve:

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Williamnobles.blogspot.com

"..transparency was not one of the original program goals."

I think there is no reasonable arguement to make that the design was "improved" when the use is so different from the original.

They took an unused building and did a remodel for a new use. The change in use provided them an opportunity to open it up and they did a great job.

Let's not get into comparing apples and oranges.

John J Sykes

What is the new use of the building?

rick potestio

This is the most sensitive and elegant remodel/addition/renovation in this city in years. The firm of Henneberry Eddy is to be commended for such excelent work.
Every aspect of the design work on this building, both the original and the renovation, is stellar.
The setback addition of the top floor, with its horizontal roof plane, is the perfect counterpoint to the asterity of the sleek marble walls.

While desinged in the 50's... right after the WWII, this building exemplifies the "Mussolini Modern" (my term) movement in architecture in Italy before the war.

Portland is blessed by Belulschi's splendid interpretation of this proto-style... the Oregonian Building being another example.

I would encourage architects to study this building. Its restraint and rigor are a welcome relief from all the noise that is current architectural fashion.

Fred Leeson

I agree that the modifications to the Reserve are a major improvement. This was NOT one of Belluschi's better buildings. Perhaps his design decisions were driven by the unusual requirements of the Federal Reserve and by the unusual triangular site. It is wonderful to see this structure given new life. It is certain to be an improvement to its neighborhood.

I'd like to add one comment about the Oregonian Building. Although Belluschi was the prominent design force, it's my understanding that his name was removed from the final drawings because the client wanted to cut costs and not complete the building as Belluschi intended. Perhaps someone can straighten me out if this is factually inaccurate. I can vouch for the fact that some of the original uses Belluschi intended -- such as the TV studio and the indoor-outdoor cafe on the fourth floor -- never came to pass.

The comments to this entry are closed.

Lead Sponsor


Sponsors









Portland Architecture on Facebook

StatCounter

  • StatCounter
Blog powered by Typepad

Paperblogs Network

Google Analytics

  • Google Analytics